Studsmattor kan vara jättekul, men visste du att de också är perfekta för att komma i form? En session på en ACON-studsmatta kommer inte bara att locka fram ett leende, det kommer försvinna centimetrar från midjemåttet och få ditt hjärta att pumpa.

Att hoppa studsmatta är ett perfekt sätt att få en omfattande aerob träning, och den har många hälsofördelar.

Fördelar med aerob träning

Ordet aerob är associerat med syre, så all övning som beskrivs som aerob är främst inriktad på att förbättra din andning och se till att syre distribueras i kroppen.

Ett bra syreflöde till dina muskler hjälper dig att bränna fett, förbättrar lungkapaciteten och bidrar till ett hälsosammare hjärta. Det kan också sänka ditt blodtryck och förhindra hjärtsjukdomar.

Många av de vanligaste aeroba övningarna inkluderar promenader, löpning, cykling och simning. Studsmattehoppning kan dock också ge dig en effektiv aerob träning och har dessutom den extra fördelen att det är skonsamt och väldigt roligt.

Vilken typ av studsmatta kommer jag att behöva?

Du kan utföra aerob träning på valfri storlek på studsmatta, så det finns egentligen inget tydligt svar. Hos ACON levererar vi studsmattor i alla storlekar för att passa olika behov.

Om du vill ha en studsmatta enbart för att träna, är en ministudsmatta perfekt. Dessa har fördelen att de är lätta att förvara och kräver endast enkel montering. Men om du vill träna tillsammans med din familj eller dina vänner är en större studsmatta för utomhusbruk förmodligen bäst.

Om det här är första gången du letar efter en studsmatta kanske du vill gå igenom vad som gör att en studsmatta skiljer sig från en annan.

När du sedan är redo att jämföra vilken studsmatta som passar dig kan vår kompletta köpguide hjälpa dig att välja den studsmatta som är perfekt för dig och din familj. I köpguiden går vi igenom de sju frågor som du bör tänka på innan du köper en studsmatta.

Vilka aeroba träningspass kan jag genomföra på en studsmatta?

För nybörjare, särskilt för de som använder en mindre studsmatta, är det första du ska göra att ta dig tid att bekanta dig med din studsmatta.

Se till att du kan stå rakt upp på studsmattan. Ta dig lite tid att få din hållning perfekt innan du börjar försöka hoppa.

Inför en kort 20-minuters träning bör du använda några minuter för att värma upp genom att stretcha halsen och rulla axlarna och armarna fram och tillbaka.

När du är redo att börja studsa, se till att ryggen är rak och att knäna är något böjda. Dina fötter och höfter måste vara i linje och du bör spänna dina kärnmuskler.

Börja med att lyfta knäna i en lätt marschrörelse för att värma upp dina ben.

Sedan kan du starta med en lätt studs. Du kan göra det genom att flytta isär benen lätt och förflytta din tyngd från höger fot till vänster fot. Sätt sedan ena foten framför den andra och börja förflytta din tyngd mellan dem genom att röra dig bakåt och framåt.

Efter denna korta uppvärmning bör du vara redo att hoppa in i träningen.

En bra träning för nybörjare involverar ungefär fem olika rörelser, som kan utföras i två eller tre set, beroende på hur bekväm du är med dem och hur snabbt det tar att behärska dem.

Varje rörelse kan utföras i cirka 40-60 sekunder.

1. Sidosteg

Ta ett steg i sidled till höger och för sedan din vänstra fot intill höger fot. Ta sedan ett steg med vänster fot till den vänstra sidan av studsmattan och placera din högra fot bredvid den andra foten igen. Du behöver inte tvinga fram en studs eftersom du kommer själv att naturligt studsa när du kommer in i en rytm.

2. Lätt stretchning

Studsa försiktigt från den ena foten till den andra, men lyft dem inte från studsmattan utan förflytta istället helt enkelt din tyngd mellan dem. När du gör detta, sträck armarna upp i luften och böj armbågarna när du tar ner dem.

3. Vridningar

Detta innebär att du lyfter fötterna lite mer från ytan men håller tårna på ytan så mycket du kan. När du gör det, börja vrida höfterna åt höger och vänster. Du kommer att upptäcka att du mest studsar på dina hälar, och detta kan också hjälpa till att stärka dina vadmuskler.

4. Sax

Flytta ena foten framåt på studsmattan och rör den andra bakåt medan du gör det. Börja sedan växla dem fram och tillbaka i en saxliknande rörelse. Sväng dina armar under tiden.

5. Knälyft

När du börjar bli mer säker med ditt studsande kan du börja lyfta fötterna lite mer från ytan. I den här övningen lyfter du ditt högra knä mot bröstet och sedan ditt vänstra knä. Växla mellan de två när du kommer in i en smidig rytm. Kom ihåg att hålla ryggen rak hela tiden.

Kom ihåg att utföra en lätt nedvarvning och stretchning efter varje träningspass. Ju mer du utför denna rutin, desto mer intensiv kan du göra den för dig själv och du kommer att se resultat på nolltid.

Aerob träning på en studsmatta är ett roligt och effektivt sätt att komma i form. Det har mindre påverkan på dina leder och ben än många andra former av aerob träning och kan lyfta ditt humör medan du tappar vikt.

Beställ nu