Alla Acons produkter har konstruerats för att hålla länge. Vi tillhandahåller högkvalitativa produkter och är engagerade i hållbar produktutveckling.

Även om våra produkter är utformade för att hålla länge är det viktigt att du vårdar din Acon-studsmatta så att du kan fortsätta hoppa på den på ett tryggt och säkert sätt. Ett kostnadseffektivt sätt att förlänga livslängden på sin studsmatta är att byta ut delar som börjar bli slitna.

Vi hoppas att du älskar din Acon lika mycket som vi gör. Den här guiden har utarbetats för att hjälpa dig att ta hand om din studsmatta på rätt sätt så att du kan använda den många år till.

Läs igenom guiden eller hoppa direkt till det avsnitt som är mest intressant för dig:

Hur man tar hand om studsmattans olika delar ›

Kontrollera din studsmatta en gång per säsong ›

 

Kolla gärna in reservdelarna som finns i vår onlinebutik.

Hur man tar hand om studmattans olika delar

För att ge din Acon bästa möjliga vård är det bra att lära sig mer om studsmattans olika delar och vilka tecken som visar att det är dags att ge din Acon lite omtanke.

Tre fjädrar

Fjädrarna

Vår Synergy Design-teknik är kärnan i det som ger Acon den bästa studsen i branschen. Synergy Design bygger på att lokalisera konstruktionens viktiga hävstångspunkter och utnyttja dessa för att förstärka studsen som skapas av studsmattans fjädrar.

Fjädrarna är tillverkade av galvaniserat fjäderstål och är utformade för att hålla länge. Och som med allt annat har kvaliteten och prestandan hos fjädrarna utvecklats under årens lopp. För närvarande finns det tre sorters studsmattefjädrar i Acons sortiment:

 • HD Premium -fjädrar: uppdaterade fjädrar till 13 och 16 HD Sport-modeller
 • Air-fjädrar: används i alla nya studsmattor

Alla sorter är av högsta kvalitet och tillverkade av galvaniserat fjäderstål, men Air-fjädrarna som lanserades 2021 är de bästa och har bättre prestanda och bättre korrosionsbeständighet. Men Acon har inte slutat utveckla fjädrar bara för det. Häng med i vår berättelse så att du vet hur du ska ta hand om dina fjädrar!

Det som långsamt sliter ut fjädrarna är vikten som sträcker ut dem. Hopparnas vikt och hur ofta studsmattan används påverkar därför fjädrarnas livslängd. Att lämna tunga föremål på mattan eller låta stora mängder snö ligga kvar kan också slita på fjädrarna. Du kan förlänga fjädrarnas livslängd genom att byta plats på dem regelbundet.

Det finns ingen exakt fastställd tidpunkt då du bör byta ut fjädrarna. De första tecknen på att de behöver bytas ut är när du (eller dina barn) märker att ”något inte är rätt” eller att studsen känns annorlunda än förra året.

När du inspekterar fjädrarna, var då extra uppmärksam på om de har sträckts ut.Det ser man genom att titta på varje fjäder och dra i den och böja den. Om fjädern har tappat sin spänst och är lätt att böja bör den bytas ut. Rost på fjädrarna är också ett tecken på att de bör bytas ut.

Vi ger 5 års garanti på fjädrarna under förutsättning att de inte har monterats felaktigt (t.ex. korsats över varandra). Om fjädrarna har korsats över varandra slits de snabbare och det påskyndar rostbildning eftersom galvaniseringen på fjädrarna slits bort.

  Hakar på rund och rektangulär matta

Mattan

De första tecknen på slitage uppkommer vanligtvis på mattan. Vilket inte är så konstigt – ju mer du hoppar, desto mer sliter det på mattan under årens lopp.

Vi har lagt extra tid och kraft på att skapa mattor av hög kvalitet. Våra mattor är tillverkade av polypropylen och är UV-behandlade och korssydda, vilket minimerar risken för revor.

Men saker kan ändå hända och ibland finns det ett behov av att ge studsmattan lite omvårdnad. Om din matta har skadats på något sätt har du två alternativ: reparera den eller byta ut den.

Vår ambition är att allt vi producerar ska vara hållbart. Vilket alternativ du väljer beror på hur stor skadan på mattan är.

Om situationen är följande räcker det vanligtvis att köpa en reparationssats för studsmattor:

 • Hålet eller revan i mattan är inte mer än 5 cm
 • Mattan i övrigt är i gott skick

Om situationen är följande kanske det är bättre att köpa en ny matta:

 • Det finns flera revor i mattan
 • Mattan har allvarliga skador

Att byta ut mattan är ett enkelt och billigt sätt att uppgradera sin Acon och få den att kännas som ny.

 Svetsfog på ram

Ramen

Ramen är den mest hållbara delen av studsmattan. Eftersom ramen är tillverkad av galvaniserat stål är det osannolikt att den kommer att få rostangrepp eller skadas på annat sätt på flera år efter att du har köpt studsmattan från oss. Skydda ramen genom att montera den på en jämn yta, till exempel en gräsmatta eller sand. Undvik att ställa den på hårda ytor som betong eller asfalt.

Checklista på hur du letar efter tecken på skador på ramen:

 • Ta en allmän titt på ramen
 • Kontrollera svetsfogarna noggrant
 • Titta extra noga på nätstolparnas fästanordningar

Om du märker några problem med ramen, tveka då inte att kontakta vår kundsupport. Vi ger en solid 10-årsgaranti på våra ramar till studsmattor.

  Tre säkerhetsnät till studsmatta

Säkerhetsnätet

Säkerhetsnätet är bland de säkerhetsrelaterade tillbehör som familjer är mest intresserade av när de ska köpa en studsmatta till hela familjen. Nätkonstruktionen är till för att ge ökad säkerhet så att inte ens de högsta och mest vågade hoppen ska sluta illa. Acon rekommenderar starkt att du alltid använder ett skyddsnät oavsett vilka aktiviteter som utförs på studsmattan.

Förutom det UV-behandlade säkerhetsnätet innehåller paketet kantskydd samt stolpar av galvaniserat stål och fästen för stolparna. Nätets utseende och antalet stolpar varierar beroende på studsmattans storlek och form. Som en extra säkerhetsfunktion har våra nät ett tyg som gör att inte ens små fingrar kan tryckas igenom maskorna. Länkarna tar dig till paketen med säkerhetsnät för runda och rektangulära studsmattor.

När du gör kvartalskontrollen av din Acon, kontrollera alltid om det finns revor eller hål på nätet. Små hål orsakar ingen säkerhetsrisk men om det finns flera eller stora hål bör du överväga att byta ut nätet. Eftersom säkerhetsnätet är UV-behandlat bör det inte uppkomma några problem med att UV-strålarna orsakar att nätet slits ut. Samtidigt som du ger nätet den skötsel det behöver bör du också titta efter eventuella skador på stolparna, vadderingarna och fästena.

Observera att nätet bör bytas ut vart tredje år av säkerhetsskäl. Om du upptäcker några problem med nätet innan det, tveka då inte att kontakta vår kundtjänst eftersom vi ger 1 års garanti på våra nät.

 Tre kantskydd till ACON studsmatta

Kantskyddet

Det tjocka och lättmonterade kantskyddet är ett nödvändigt tillbehör som skyddar fötter och andra kroppsdelar om man råkar landa på studsmattans fjädrar.

Kantskyddet består av två delar:

 1. skum som är omgivet av
 2. UV-behandlad, vattentålig PVC som gör kantskyddet extremt hållbart för året-runt-användning.

När du kontrollerar om det finns slitage på kantskyddet, inspektera då banden som man fäster kantskyddet med eftersom dessa tenderar att få mest slitage. Om du noterar betydande slitage på dem rekommenderar vi starkt att du byter ut dem för att undvika att kompromissa med säkerheten.

 Acon-logga på överdragsskydd

Överdragsskyddet

Acons överdragsskydd är ett enkelt, kostnadseffektivt och tidsbesparande sätt att vårda din studsmatta. Överdraget skyddar mattan från UV-strålar vilket förlänger mattans livslängd. Dessutom håller överdraget mattan ren från kvistar, löv och fågelspillning. Du demonterar enkelt överdraget på bara en minut och kan sedan börja hoppa. Överdraget är tillverkat av UV-behandlade och motståndskraftiga material och kommer sannolikt inte att behöva bytas ut såvida det inte missköts.

 Studsmattetält

Andra tillbehör

Är din Acon-studsmatta det snyggaste inslaget på tomten? Då kanske du redan har några av våra coola eller nödvändiga tillbehör, som studsmattetältet, basketkorgen eller stegarna. Även om dessa tillbehör kanske används mindre ofta är det en bra praxis att de också kontrolleras regelbundet. Kontakta oss om du behöver mer information om hur du tar hand om dina Acon-tillbehör.

 

Kontrollera din studsmatta en gång per säsong

Det är bäst att inspektera utrustningen en gång varje säsong. Viktigast är vår- och vinterunderhållet. Om studsmattan är smutsig ska den rengöras på följande sätt:

 1. Rengör ramen, kantskyddet och vadderingen på nätstolparna med vatten och diskmedel
 2. Torka bort diskmedelsresterna
 3. Ta bort skräpet på mattan med en borste
 4. Tvätta av mattan med trädgårdsslang med kallt vatten
 5. Låt mattan torka innan du hoppar

Se till att din Acon är som ny år efter år och säsong efter säsong.

OBS: Rengör alltid mattan med en borste. Snöskyfflar och andra verktyg med vassa kanter kan skada ytan.

 Studsmatta i fjällen på vintern

Skötsel på vintern

När det gäller vintervård har du tre alternativ:

1. Fullständig demontering

Acon-studsmattor är utformade för året-runt-användning. Om du vill förlänga livslängden på din Acon så mycket som möjligt, är valet att demontera den i sin helhet det bästa alternativet. Även om det här alternativet inte är obligatoriskt på något sätt minimerar du risken för att behöva beställa reservdelar de närmaste åren. Se monteringsguiden och börja bakifrån vid demonteringen.

2. Partiell demontering

Om det brukar regna eller snöa kraftigt under vintern där du bor (eller om vädret är för kallt för att kunna hoppa), kanske du vill överväga partiell demontering. Om du vill skydda studsmattan från skador kan du demontera följande delar och förvara dem över vintern:

 • Kantskyddet
 • Mattan
 • Fjädrarna
 • Säkerhetsnätet
 • Stolparna som håller uppe nätet

Oavsett om du väljer en partiell eller fullständig demontering bör du förvara delarna på en torr plats där de inte försvinner. Mjuka delar som kantskyddet bör förvaras i rumstemperatur för att undvika fuktangrepp.

Medan du demonterar delarna kan du passa på att inspektera dem noggrant och anteckna vilka delar som behöver extra omvårdnad eller behöver bytas ut. Ligg ett steg före andra och beställ eventuella reservdelar till din Acon innan våren kommer så att du är redo för nästa säsong.

3. Låt den stå

Eftersom Acon kan användas 365 dagar om året kan du helt enkelt välja att låta studsmattan stå på tomten som den är och nöja dig med att skaffa Acons överdragsskydd. Det här alternativet passar särskilt dem som bor i varmare klimat.

De som bor i snöiga områden kan också välja att låta studsmattan stå kvar utomhus. I så fall är det viktigt att komma ihåg att borsta bort snön från mattan och nätet regelbundet och att göra det direkt när snön har lagt sig på mattan. Ett snölager på 7 cm eller mer sträcker fjädrarna och mattan, vilket sliter på fjädrarnas spänst och har en negativ effekt på studsen.

 Studsmatta på våren

Skötsel på våren

När våren kommer vill man ta ut studsmattan och börja hoppa igen. Att ta sig upp på sin Acon efter en lång vinter är en härlig känsla, men försök ha lite tålamod så att du kan kontrollera studsmattan ordentligt först.

Vårskötseln kan variera beroende på hur du lämnade studsmattan på vintern. Alla delar bör dock inspekteras. Här är checklistan för vårskötseln av din studsmatta:

 • Börja alltid med ramen. Vill du flytta studsmattan till en bättre plats på tomten? Det är alltid lättare att flytta ramen istället för att flytta hela studsmattan med säkerhetsnät och andra tillbehör hopmonterade, även om det också kan göras säkert. Tänk på att det krävs två personer för att flytta ramen (eller hela studsmattan).

  Inspektera skarvarna och bultarna så att allt är åtskruvat ordentligt. Finns det några tecken på rost eller förslitningar i svetsfogarna? Om det har hänt något med ramen, vilket inte är så troligt, till exempel om några delar är böjda, trasiga eller saknas, kontakta då Acons kundtjänst för vidare instruktioner.

 • Fortsätt med att montera fjädrarna mellan ramen och mattan. Använd fjäderdragaren så går det snabbt och enkelt. Kontrollera om det saknas några fjädrar. Byt ut de skadade, slitna eller rostiga fjädrarna mot nya fjädrar.

  Detta steg är mycket viktigt om du glömde att kontrollera alla fjädrar när du demonterade studsmattan inför vintern eller om du lät den stå kvar utomhus över vintern.

 • Kontrollera mattans skick. Det är lättare att göra det när mattan har monterats. Har den några hål, revor eller lösa sömmar? Kan mattan lagas med reparationssatsen eller är det bättre att köpa en ny matta? Kontrollera om mattan har börjat bli slapp, vilket kan hända om tunga föremål eller snö lämnades ovanpå den under vintern.

 • Kontrollera kantskyddets skick. Börja med att montera kantskyddet över fjädrarna och ramen. Då ser du snabbt om det har några hål eller revor. Kontrollera banden som man fäster kantskyddet med extra noga eftersom dessa slits med tiden.

 • Leta efter revor och hål på säkerhetsnätet. Var extra uppmärksam på ställena där man fäster nätet vid stolparna.

 • Kontrollera skicket på eventuella tillbehör. Det gäller till exempel stegar, undernät, tält och scootrar. Och när du är klar är det dags att börja hoppa och studsa och komma på nya volter och trick med din Acon.

 Studsmatta på sommaren

Skötsel på sommaren

På sommaren är det semester, grillfester och trampolintricks som gäller. Oftast används studsmattan som mest på sommaren, så det är bra att göra allmänna kontroller här och var, beroende på hur noggrant vårchecken gjordes.

Beroende på var du bor samt studsmattans placering kan du överväga att göra följande:

 • Ta bort saker från studsmattan som inte hör hemma på den. Skräp, trädgrenar eller andra vassa föremål kan orsaka säkerhetsrisker och revor eller hål på mattan.

 • Flytta på studsmattan för att förhindra hög värme. Våra studsmattor kanske står ut med hettan, men de minsta hopparna kanske inte gör det.

 • Säkra utrustningen mot svåra blåsiga väderförhållanden. I hård vind kan alla studsmattor blåsa omkull. Studsmattan bör förankras med Acons ankare. Men om du bor i ett område där svåra vindar eller orkaner kan uppkomma ska du antingen demontera studsmattan eller förankra den i marken med rep och pluggar så hårt och säkert som möjligt.

 • Kontrollera placeringen av kantskyddet. Se till att kantskyddet är säkert och korrekt förankrat i ramen.

Om du märker att något är fel bör du avstå från att använda studsmattan tills problemet har åtgärdats.

 Överdragsskydd med höstlöv

Skötsel på hösten

Hur mycket skötsel som behöver göras inför hösten beror på klimatet där du bor. Du kanske vill skaffa Acons överdragsskydd som skyddar mattan mot skräp och smuts.

Tänk på att en våt matta är extremt hal och därför bör den torkas av innan användning. Om du har några tillbehör, exempelvis studsmattetältet som många älskar att använda under höstnätter, kan du inspektera dem innan du använder dem. Nu är du redo!

 Familj som leker på studsmatta

Lär dina barn hur man vårdar en studsmatta

Vi hoppas att Acon skänker glädje till alla i familjen. När du får din nya Acon-studsmatta levererad hem till din dörr är den i ett nytt, oklanderligt skick. Även om våra studsmattor är robusta kan vissa delar orsaka skador längre fram, särskilt om barnen har tagit med sig föremål upp på studsmattan som inte borde vara där. Att utbilda sina barn om säkerheten är därför en viktig del av studsmattans skötsel.

Ansvaret för skötseln och underhållet ligger dock alltid på de vuxna. Montering och demontering bör utföras av minst två personer, varav en ska vara vuxen. Om dina barn lägger märke till något bör du ta det på allvar, och instruera alla barn i familjen att hålla ögonen öppna efter eventuella problem som kan uppstå och att ta itu med dem omedelbart. Grundligt och regelbundet underhåll är det bästa sättet att säkerställa säkerheten så att hela familjen kan fortsätta att ha kul tillsammans i årtionden framöver.

 

Hållbarhet är ett ledord

Varje Acon-studsmatta är en investering för hela familjen, både när det gäller sammanhållningen och hälsan. Vi strävar alltid efter att förlänga livslängden på våra produkter genom ständig forskning och utveckling av konstruktionens alla delar. Målet är att minimera tiden du behöver lägga på att sköta och vårda din studsmatta så att du kan ägna den tiden åt att ha skoj på mattan istället. Men när allt kommer omkring är det bara klokt att ta hand om den investering du har gjort. Vårt mål är att förlänga din glädje i många år, ja till och med årtionden framöver. Och när det är dags för dig att skiljas från din lojala ACON-studsmatta, tänk då på att 99,5 % av allt material kan återvinnas.

 

Kontakta kundtjänst

Vi hoppas att denna omfattande skötselguide kommer att hjälpa dig att ta hand om din studsmatta, men om vi har missat något eller om du har någon fråga, kontakta då vår kundsupport på kundtjanst@acon24.se.

Observera att vår reservdelskatalog innehåller mer än vad vi erbjuder online. Det underlättar för oss om du berättar vilken modell du har, inköpsdatumet samt vilka delar du letar efter.

Beställ reservdelar