Fem medlemmar i Acon-teamet ligger på en stor Airtrack. På bilden från fågelperspektiv syns tre unga kvinnor och två män. Alla fem ler

Vem vi är

Historian bakom Acon

Att ge våra kunder roliga och spänningsfyllda upplevelser har varit en central del av vår verksamhet sedan 1996.

Tarmo i studsmattelagret

Kolla videon

Vår tillväxt har varit enorm från ett litet enmansföretag till ett internationellt företag som är verksamt på globala marknader. Vi fortsätter stolt vår tradition som ett familjeföretag och expertisen inom tillverkningen av högklassiga produkter. Decennier av finslipning av design och produktutveckling har lett till unika innovationer som sprider glädjen av att röra på sig i redan över 60 länder.

För att fira 25 år av framgång vill vi dela vår historia med dig. Lyssna på vår VD Tarmo Sallinen när han berättar om företagets historia eller läs vidare nedan på vår visuella tidslinje.Vägen hit har haft sina upp- och nedgångar. Så håll fast i hatten när vi hoppar in i den spännande världen av Thrill Seeking.

1992

Acons VD som ung

Allt börjar med en dröm

Det hela började i början av 90-talet när Tarmo Sallinen, som tillbringar sitt utbytesår i USA, stöter på något som han aldrig sett tidigare– en studsmatta. Det är kärlek vid första ögonkastet.

1996

Den berömda trollkarlen Jokeri Pokeri Box

Acon grundas

När ACON grundades 1996 var verksamheten ännu inte särskilt omfattande – ett enmansföretag som drevs från en skramlande husbil, lastad med studsmattor som köptes i Nederländerna, finansierades med studielån och kördes genom Europa tillbaka hem till Finland. Den första studsmattan köptes av Finland mest kända magiker och TV-personlighet Simo Aalto. Studsmattorna har äntligen kommit till Finland!

Studsmattesäljare

Det hårda arbetet börjar

Året därpå köps och säljs fler studsmattor genom att knacka dörr på campingplatser runt om i Finland. Affärsverksamheten är fortfarande litet: Tarmo tillbringar sina nätter med att sova i en skåpbil. När han vaknar av att kondens droppar från taket vet han att det är dags att resa sig och fortsätta med säljandet. År 1998 anlände den första containern Finland full med studsmattor direkt från USA. Verksamheten växer men ännu inte tillräckligt för att bli ett heltidsjobb.

2002

Närbild på monterade Acon-fjädrar

Den första butiken

Sex år senare hade företaget vuxit och betalade redan en heltidsanställd och flera sommarjobbare. Butiken hade bara plats för några få personer åt gången, så kunderna fick köa utanför. De första testerna av fjäderteorin för att skapa världens bästa studs utfördes redan på 2000-talet och var grunden för vår Synergy Design.

2003

Detalj på äldre modell av Acon Air

ACON Air

Året därpå blev detaljhandeln gradvis mindre betydelsefull när Acons första studsmattemodell, Acon Air, lanserades. När den hade blivit godkänt av Finlands Gymnastiksförbund blev det dags för att söka runt för att hitta lämpliga tillverkare och affärsrelationer för partnerskap på den asiatiska kontinenten. Vi är stolta över att kunna säga att affärsrelationerna har hållit ända fram till denna dag.

2007

Acon-historian – en affärsman som sitter med en kopp kaffe bredvid sig

Början av e-handeln

Stora teg tas med öppnandet av den första ACON-nätbutiken. Det första köpet görs på söndagskvällen klockan 18:32 någonstans i västra Finland, i Jakobstad. Den första beställningen firas på Acons kontor med en kopp kaffe på äkta finskt vis.

2011

Ett barn och Mikael Granlund som håller i Acon-skottplatta

Hockeyfeber

Sedan Finland vann ishockey-VM 2011 är hockeyfebern högre än någonsin. På grund av bristen på högkvalitativ hockey- och streethockeyutrustning beslutar Acon att utveckla sitt eget ACON Wave -sortiment av hockeymål, skottplattor designade för gatuhockey och individuell träning. NHL-stjärnan och VM-hjälten Mikael Granlund bestämmer sig för att stödja produkterna och populariteten för Wave-produkter fortsätter att växa.

2014

En bild på jordklotet med vit ACON-logotyp över

Global affärsverksamhet inleds

Acons världserövring börjar med öppnandet av den första internationella nätbutiken i Sverige, som snart följs av egna butiker i Europa, USA, Kanada och Ryssland. Acons produkter får människor runt om i världen att röra på sig. Glädjen och spänningsfyllda moment tar över världen, en studs i taget.

2016

En person som hoppar på en ACON-studsmatta i finska Lappland, med röd och blå rök i bakgrunden

Thrill Seekers Unite

Något otroligt håller på att hända. Några influencers i sociala medier upptäcker att de bästa hoppen och tricksen görs på Acons studsmattor. Snart kommer en fyrdubbel bakåtvolt att utföras för första gången någonsin på en Acon-studsmatta (Försök inte detta hemma!). Videorna får miljontals visningar runt om i världen och g-tramp -communityn börjar blomstra på sociala medier. Kort därefter bildas ACON Team för att stödja det ständigt växande communityn genom att sponsra unga och talangfulla idrottare. Spänningssökare från hela världen börjar hitta varandra.

2020

En flicka som hoppar på en Acon-studsmatta och hennes familj som tittar på

En ny start

Vardagen stoppas av en global pandemi som sveper över världen och stänger in människor i sina hem för att arbeta och leva på distans. Mitt i alla dessa utmaningar finner vi ofta tröst i naturen och i att umgås med våra närmaste. Behovet av att investera mer i lek hemma sätter studsmattor och därmed Acon på världskartan. ACON är fullständigt engagerad i att producera kvalitativa och säkra studsmattor för hoppare i alla storlekar, från de första studsarna till de allra vildaste tricken – en studsmatta som kommer att hålla hela livet.

Vår resa är långt ifrån slut, så kom med i vår ständigt växande Thrill Seeking-community och var med i nästa kapitel av denna otroliga resa!