Acon har utvecklat säkra studsmattor i över 25 år, så i den här artikeln kommer vi att gå igenom de senaste säkerhetsfunktionerna i våra studsmattor. Men denna säkerhetsguide passar alla studsmattor på marknaden – inte bara våra.

Sammanfattning: Hur man hittar och använder den säkraste studsmattan

Att hoppa studsmatta är både roligt och utmanande för barn och vuxna i alla åldrar. Studsmattornas säkerhet har ökat genom åren i takt med att nya säkerhetsfunktioner och konstruktioner har implementerats.

De tre huvudaspekterna av en studsmattas säkerhet är:

 • Förutsägbarhet
 • Användning
 • Säkerhetsfunktioner

Med andra ord: studsmattan uppför sig som du förväntar att den ska göra (förutsägbarhet) när man följer riktlinjerna för säker hoppning (användning). Och om något oväntat ändå inträffar har studsmattan moderna säkerhetsfunktioner som håller dig säker.

När du letar efter en säker studsmatta bör du leta hos välrenommerade företag med lång historia av forskning och utveckling. Se till att studsmattan är tillverkad av högkvalitativa material, att den levereras med lättförståeliga instruktioner och att delarna har lång hållbarhet och finns att beställa som reservdelar.

Nedan ser du en av Acons säkraste studsmattor: Acon Air Sport HD 16 med premiumsäkerhetsnät. De mest relevanta säkerhetsfunktionerna har markerats på bilden. Alla våra studsmattor är CE- och ASTM-certifierade.

Detaljer om Acon 13 HD studsmatta

Vilka situationer är säkerhetsfunktionerna avsedda för?

Låt oss vara ärliga. Om du vill vara absolut, 100% säker på att undvika alla risker förknippade med studsmattor har du bara ett val: att aldrig hoppa studsmatta över huvud taget.

Men det är inte vad studsmattor går ut på. Det är inte vad livet går ut på.

En flicka på en rund trampolin med sina föräldrar

Med rätt studsmatta kan du både ha skoj när du hoppar och känna dig trygg och säker med att allt har utformats med din säkerhet i tankarna. Syftet med en studsmatta är att den ska vara en rolig, hälsosam och till och med utmanande upplevelse.

Därför har de bästa tillverkarna av studsmattor utvecklat säkerheten i årtionden – tillsammans med föräldrar och barn. De har tänkt på säkerheten och vad som krävs för att känna sig trygg, så att du slipper göra det.

Det är viktigt att förstå varför olyckor händer så att man kan komma fram till vad som är den säkraste studsmattan för din familj. Det är också viktigt att förstå varför det är så bra att ha riktlinjer för hur man använder studsmattan på ett säkert sätt.

Oförutsägbar studs: Den grundläggande säkerhetsfunktionen för en studsmatta är förutsägbarhet. Det är lättare att känna sig trygg när du kan lita på din studsmatta. Högkvalitativa material och förstklassig konstruktion säkerställer att studsen förblir densamma – studs efter studs och år efter år.

Man överskrider sin nivå: Ingen landar avsiktligt på ett felaktigt sätt. Men om man gör trick som ligger utanför sin komfortzon finns risken att det händer. Därför är säkerhetsfunktioner, som säkerhetsnät och kantskydd, oerhört viktiga.

Skador på utrustningen och dåliga beslut: Om du får en dålig känsla, lita då på den. Om mattan har en reva eller fjädrarna är rostiga är det en god idé att åtgärda detta. Detsamma gäller om man tänker använda studsmattan på ett sätt som den inte är avsedd för. ”Jag får en dålig känsla av detta” är naturens sätt att säga till dig att tänka om.

Nu när du känner till mer när det gäller säkerhetstänket kan vi titta närmare på hur du kan hitta den säkraste studsmattan.

En pojke hoppar på en Acon 16 Sport HD studsmatta med nät

Hur man hittar den säkraste studsmattan

Om du letar efter säkrast möjliga studsmatta för dig själv eller någon annan kan du ställa dig följande frågor:

Är ramen tillräckligt tung?

En bra tumregel för medelstora till stora studsmattor är att en person inte ska kunna lyfta studsmattan lätt. En färdigmonterad Acon Air 16 Sport HD väger närmare 250 kg. En robust ram håller studsmattan stadig.

Kostar den tillräckligt mycket?

Även om kostnaden inte är en garanti för att studsmattan håller hög kvalitet är det en bra utgångspunkt. Billiga studsmattor är billiga av en anledning. Våra 3,7-meters Acon-studsmattor kostar från cirka 7 500 SEK (inklusive säkerhetsnät). Vår flaggskeppsmodell kostar cirka 20 000 SEK.

Är säkerhetsfunktionerna skräddarsydda för modellen?

Om det är möjligt ska du alltid få hela studsmattepaketet från samma tillverkare, inklusive säkerhetsnätet. Ansedda tillverkare konstruerar och testar hela paketet. Säkerhetsfunktioner från tredje part är kanske inte helt kompatibla med alla studsmattor.

Är det lätt att få tag på reservdelar?

En bra studsmatta ska du kunna använda i många år framöver. Om tillverkaren erbjuder ett enkelt sätt att beställa reservdelar, är det nödvändigtvis inte ett tecken på att deras studsmattor går sönder lätt. Att byta ut slitna delar håller snarare studsmattan säker och funktionsduglig, till en bråkdel av priset det kostar att köpa en ny.

Acons studsmattor levereras med 10 års garanti på ramen och 5 års garanti på mattan. Det är alltid en bra idé att jämföra garantierna när du letar efter den säkraste studsmattan.

Förutsägbarhet: Den säkraste studsmattan byggs från grunden

En välkonstruerad studsmatta byggd av högkvalitativa material är säker nu och efter flera års regelbunden användning. Förutsägbarhet är viktigt för både hoppare och tillverkare. Innan du köper en studsmatta kan du få en känsla för förutsägbarheten hos den genom att titta på dessa saker:

 • Certifieringar
 • Material
 • Tester

Acons studsmattor har bådeCE-certifiering och ASTM International-certifiering. Riktlinjer från tredje part säkerställer att produkterna är konstruerade enligt standard.

ASTM International Standards Worldwide och CE logo.

En studsmatta utsätts för påfrestningar som är mycket större än vad som gäller de flesta andra typer av produkter som används på hustomten. Slitstarka material och professionellt utförda svetsfogar är ett måste. Acons ramar till studsmattor är konstruerade av pulverlackerat galvaniserat stål. Ramens relativt höga vikt håller studsmattan på plats.

Rigorösa säkerhetstester ser till att din studsmatta förblir säker. I våra egna forsknings- och utvecklingsanläggningar säkerhetstestar vi våra studsmattor upp till 750 kg och upp till 1,5 miljoner studsar.

Användning: Hur man använder en studsmatta på ett säkert sätt

En av de viktigaste säkerhetsfaktorerna, förutom förutsägbarhet, är att följa instruktionerna (och sunt förnuft).

Pålitliga tillverkare ser användningen av studsmattan som ett partnerskap mellan tillverkaren och användarna. Vi har utvecklat våra studsmattor tillsammans med föräldrar och barn i mer än två decennier. Acons studsmattor levereras med lättförståeliga monteringsanvisningar och ett säkerhetskort med tips för säker användning.

En flicka som står på trampolin med händerna, en kamrat som lutar sig mot säkerhetsnätet och tittar på.

Dessa tips är tillämpliga på de flesta studsmattor på marknaden. Följ alltid instruktionerna för din studsmattemodell.

1. Följ monteringsanvisningarna

Följ instruktionerna som medföljer din studsmatta. Acons studsmattor har också videoinstruktioner.

 • Montera alltid studsmattan på en plan yta.
 • De bästa ytorna är fasta men inte hårda (gräsmatta eller sand). Placera en gummimatta under ramen om du monterar studsmattan på ett betongunderlag.
 • Montera inte på hala ytor (till exempel vått trä) så att ramen inte böjer sig med tiden. Använd en gummimatta istället.
 • Se till att det finns tillräckligt med utrymme på alla sidor av studsmattan.

Och slutligen: se till att det inte finns några extra delar över när du är klar med monteringen. Alla delar i Acons paket är avsedda att användas.

2. Kontrollera att allt fungerar

Testa gärna studsmattan själv först innan du släpper upp barnen på den. Kontrollera att allt fungerar som det ska och att det inte finns någon del på eller runt studsmattan som inte har monterats.

Vi rekommenderar att du gör en noggrannare säkerhetskontroll en gång per säsong.

3. Bara en person på mattan i taget

Detta är både den viktigaste regeln och – tyvärr – den enklaste att bryta: Bara en person på mattan i taget.

De flesta studsmattor tål vikten av fler än en person, men det är oförutsägbarheten i studsen som kan skapa problem. Det är lättare att skada sig själv eller andra när det är fler än en person som hoppar.

4. Utveckla dina färdigheter

En studsmatta är ett utmärkt sätt att förbättra konditionen och koordinationen. Men ingen blir gymnast utan träning. Börja enkelt och utveckla dina volter och trick sakta men säkert.

Acons studsmattor levereras med en manual som visar hur man lär sig de grundläggande tricken först.

Hur man gör grundläggande hopp - Video tutorial placeholder

Kolla videon

5. Tänk på vad du har på fötterna

Strumpor avsedda för studsmattor har tagits fram av en anledning. De ger bra grepp utan att klistra mot studsmattan som bara fötter gör. Skor rekommenderas inte på en studsmatta. Prioritetsordningen på vad du bör ha på fötterna ser ut så här:

 • Studsmattestrumpor
 • Vanliga strumpor
 • Bara fötter (rekommenderas ej)

6. Ta bort saker som inte hör hemma

Se till att det inte finns några saker på eller under studsmattan som inte ska vara där. Vissa tillbehör är avsedda att användas på en studsmatta (t.ex. scooters) men allt med vassa kanter bör tas bort.

7. Kom överens om reglerna

Regler = säkerhet. Kom överens om de grundläggande studsmattereglerna ihop med dina barn (och följ reglerna själv också!) och sedan kan ni alla fokusera på det positiva och roliga.

En säkerhetsutskrift levereras med alla studsmattor från Acon. Du kan gå igenom den med barnen och sätta fast den på ramen så att ni kan påminna er innehållet.

 • Det ska vara tillräckligt högt (i Acon Air 16 Sport HD är det 228 cm högt)
 • Det ska vara utformat för den specifika modellen
 • Stolparna ska vara vadderade
 • Själva nätet ska vara finmaskigt så att fingrar inte kan tryckas igenom
 • Tillverkaren erbjuder reservdelar till nätet (rekommendationen är att byta säkerhetsnät vart tredje år)
 • Nätingången har inte dragkedjor på insidan
 • Materialet är UV-behandlat för att skydda det från solen och vädrets krafter

Den säkraste studsmattan har de bästa säkerhetsfunktionerna

Slutligen kommer vi till säkerhetsfunktionerna. Säkerhetsnät, kantskydd, mattan ... men som vi har sett är alla delar på en bra studsmatta en säkerhetsfunktion.

Här följer några viktiga säkerhetsfunktioner.

Använd alltid ett säkerhetsnät

Säkerhetsnätet är den viktigaste säkerhetsfunktionen. Det hindrar att man landar utanför studsmattan om ett hopp går fel.

Så här ska ett bra säkerhetsnät vara:

 • Det ska vara tillräckligt högt (i Acon Air 16 Sport HD är det 228 cm högt)
 • Det ska vara utformat för den specifika modellen
 • Stolparna ska vara vadderade
 • Själva nätet ska vara finmaskigt så att fingrar inte kan tryckas igenom
 • Tillverkaren erbjuder reservdelar till nätet (rekommendationen är att byta säkerhetsnät vart tredje år)
 • Nätingången har inte dragkedjor på insidan
 • Materialet är UV-behandlat för att skydda det från solen och vädrets krafter
Detalj av logotypen för logotypen på acon trampolinhallen i dörröppningen

Runda studsmattor från Acon har två typer av säkerhetsnät: Acon Premium och Acon Standard.

Tillräckligt brett kantskydd

Kantskyddet täcker studsmattans fjädrar. Acons kantskydd är slitstarka och vädertåliga: de är tillverkade av UV-belagd PVC med en skumkärna.

När du tittar på kantskydd, kontrollera då att det är tillräckligt brett för att täcka fjädrarna och tillräckligt tjockt för att erbjuda komfort. Acons kantskydd är 30 mm tjocka och upp till 37 cm breda.

Hållbar matta

Mattan är kontaktpunkten mellan hopparen och studsmattans konstruktion.

Bra mattor är hållbara och bekväma. Acons mattor är tillverkade av korssydd polypropen och är UV-behandlade för att skydda mot solen.

Har en säker studsmatta fjädrar?

Acons studsmattor är utformade med både säkerhet och användbarhet i åtanke. Alla våra studsmattor har fjädrar eftersom vi anser att det är fjädrarna som åstadkommer en bra och hållbar studs.

Vissa tillverkare säljer studsmattor utan fjädrar, men om studsmattan har rätt säkerhetsfunktioner gör det ingen skillnad på säkerheten om den har fjädrar eller inte – men studsen gör skillnad. Montera alltid fjädrarna enligt instruktionerna för att få bästa resultat.

Vilka är de senaste innovationerna när det gäller studsmattors säkerhet?

Även de säkraste studsmattorna blir säkrare för varje år. Nya säkerhetsfunktioner läggs till, små designförändringar förbättrar den övergripande säkerheten och användare blir mer medvetna om hur hoppandet kan vara både roligt och säkert.

Varje ny kollektion av studsmattor innehåller något nytt. Trots mer än 25 års erfarenhet (eller kanske tack vare det) har Acon ett internt team av ingenjörer och konstruktörer som kontinuerligt arbetar med att förbättra våra studsmattor.

Acon Air 13HD double layer springs

2022 års sortiment av Acon-studsmattor introducerade dessa säkerhetsinnovationer:

Nya X-fjädrar: Utformade för bättre studs, längre livslängd och bättre väderbeständighet. Konstruerade med längre krokar för att hålla fjädrarna på plats.

Fjäderskydd till Acon Air 13 Sport HD: ger tillsammans med kantskyddet ökad säkerhet för både små barn och avancerade användare.

Förbättrade monteringsanvisningar: enkla instruktioner med videor som gör att du snabbt kan komma igång med att hoppa säkert.

En pojke ligger på en HD-trampolin på en bakgård, sett ovanför

Hitta den säkraste studsmattan genom att använda denna säkerhetschecklista

Du vet nu vad som gör en studsmatta säker: förutsägbarhet, användning och moderna säkerhetsfunktioner. För att hjälpa dig att fatta ett beslut har vi utarbetat en säkerhetschecklista för köp av studsmatta som du kan ladda ner och använda som referens.

Ladda ner säkerhetschecklista för köp av studsmatta

Checklistan fungerar för alla tillverkare av studsmattor, men vi rekommenderar att du kollar in Acons studsmattor – särskilt 2022 års nya kollektion – där du hittar vad vi anser vara branschens säkraste och roligaste studsmattor.