Vi vet det, du vet det: Acons premiumstudsmattor kostar en del. Det är ingen hemlighet att Acons studsmattor kostar ganska mycket mer än många andra studsmattor i samma storlek. Faktum är att de är bland de dyraste studsmattorna på marknaden för tillfället.

Men det är ingen slump, utan faktiskt ett medvetet val vi gjorde för länge sedan.

Ända sedan Acons studsmattor såg dagens ljus på 1990-talet har vi velat ge barn och familjer härliga upplevelser som inte bara är väldigt roliga, utan framför allt säkra. Det är den största drivkraften bakom allt vi gör.

Så om du känner dig lite överväldigad av alla valmöjligheter och hur mycket Acons högkvalitativa studsmattor kostar jämfört med deras billigare motsvarigheter, kanske du undrar...

Är de VERKLIGEN värda sitt pris?

Det är en bra fråga, särskilt om du planerar att köpa en studsmatta. Därför tänkte vi berätta lite om våra produkter och varför de kostar som de gör och varför de är så omtyckta runt om i världen.

I den här artikeln ska vi titta på vad du bör veta innan du bestämmer dig för vilken studsmatta du ska köpa:

Då kör vi igång och tar en punkt i taget. Vi börjar med priset.

Vad genomsnittliga kostnaden för en studsmatta?

Studsmattor för utomhusbruk kan kosta allt mellan 2 000 och 5 000 kronor, och det finns flera saker som påverkar priset. Hur mycket du betalar för din studsmatta beror inte bara på storleken och formen (oavsett om den är rund, oval eller rektangulär), utan också på funktionerna, materialet och tillgången på tillbehör och reservdelar.

Här är några av de saker du behöver tänka på för att komma fram till vilken modell som passar dina behov bäst och hur mycket du är redo att betala:

 • Vilka ska använda den – både vuxna och barn? Om studsmattan är till dina barn, hur gamla är de? Hur mycket utrymme har du i din trädgård för studsmattan? Allt detta påverkar vilken storlek och form på studsmattan du väljer.
 • Vilka slags säkerhetsfunktioner och annan skyddsutrustning vill du ha till din studsmatta? Säkerhetsnät, kantskydd, stege?
En leende flicka hoppar på en Acon trampolin med skyddsnät
Basketbollsringens boll på trampolinmattan
 • Vad ska studsmattan användas till? Mest för hela familjen att ha kul på eller också för träning och gymnastik? Tillbehör som basketkorg och tält kostar naturligtvis extra.
 • Hur länge tänker du dig att din studsmatta ska hålla? Ett par år ... eller minst tio år? Premiumstudsmattor är gjorda av material som gör att de håller längre än budgetstudsmattor, vilket också gör dem till en bättre investering på lång sikt. Med tanke på deras livslängd kan de antingen säljas vidare eller till och med överlåtas till kommande generationer.

Som sammanfattning kan sägas att de vanligaste storlekarna i budgetkategorin i genomsnitt kostar cirka 3 000–4 000 kronor. De större runda studsmattorna kostar vanligtvis mer än de mindre, cirka 9 000 eller mer, medan genomsnittspriset för ovala och rektangulära modeller ligger på mellan 8 000 och 15 000 kronor.

För Acons studsmattor varierar priset från cirka 3 000 till 27 000 kronor, allt från de minsta modellerna till de största rektangulära studsmattepaketen.

Vad är anledningen till dessa priser? Vi tänkte ta upp några av de unika egenskaperna hos våra studsmattor och varför de kostar mer än andra. Vi tänkte även nämna vad vi gör lite annorlunda jämfört med andra studsmattetillverkare på marknaden.

De ”hemliga ingredienserna” bakom den perfekta studsen

Men ... det finns väl inget som kan kallas ”perfekt”, eller hur?

När det gäller studsen skulle vi faktiskt vilja påstå att det gör det. Erfarenheten har visat oss att ”perfekt” ligger i betraktarens öga, det betyder väldigt olika saker för olika människor.

För barn handlar det om att ha kul när man hoppar. För föräldrar handlar det först och främst om säkerhet och den trygghet det innebär. För avancerade hoppare handlar det om att kunna flyga högt och göra volter och trick samtidigt som man vet att man landar tryggt och säkert.

Och för oss handlar det om att göra vårt allra bästa för att uppfylla dessa önskemål för alla kategorier.

Studsmatta hopparens fötter, mattan och fjädrarna spända

Eftersom alla hoppare har olika förväntningar vill vi ge alla en chans att skapa sin egen perfekta upplevelse.

En av de egenskaper vi värnar om i design- och utvecklingsarbetet är att man kan justera våra studsmattor så att de ger något speciellt till alla typer av användare.

Till exempel kan en utomhusstudsmatta fungera som en oändlig källa till roliga aktiviteter för hela familjen. Det breda utbudet av tillbehör, som basketkorg och tält, gör att hela familjen kan hitta på nya sorts aktiviteter och lekar som gör studsandet ännu roligare.

Sedan är vissa modeller (som Acon Air 16 HD och Acon Air 13 HD) idealiska för dem som vill ha maximal studsprestanda för att kunna öva volter, trick och skruvar. Dessa modeller är numera utrustade med våra nya pianotrådsfjädrar, som ger ännu högre studsar och samtidigt en softare känsla totalt sett. De här modellerna är det perfekta valet för proffshoppare, gymnaster och akrobater.

På Acon Air 13 Sport HD kan du till och med justera studsen alltefter behov. Du kan ställa in fjädrarna på två olika sätt vilket ger olika studsupplevelse.

Uppställningar av studsmatta fjädrar: one-way och two-way

Om man ska kunna säkerställa sådana här unika upplevelser krävs det material som kostar mer men också håller mycket längre än material som används i billiga studsmattor.

Faktum är att den största hemligheten bakom den exceptionella studsen kan brytas ner till de här tre oumbärliga komponenterna och hur sömlöst de kompletterar varandra:

 • Vi använder stora och täta säkerhetsnät, och våra tjocka kantskydd ger bättre skydd åt fötter och andra kroppsdelar när man hoppar.
 • Våra galvaniserade stålfjädrar och tekniken bakom hur mattan har producerats gör att studsarna blir bättre och mjukare.
 • Våra ramar (även de är tillverkade av galvaniserat stål för att förhindra rost) är robusta nog att klara av tung användning (upp till 750 kilo) och de har 10 års garanti.
Runda Acon studsmatta delar separerade: skyddsnät, kantskydd, matta, fjädrar, ram

Det är dock inte bara funktionerna och de tekniska detaljerna som räknas; vi behöver också veta att de fungerar och hur de fungerar, redan under tillverkningsfasen.

Den bästa checklistan för studsmattor – och varför vi är så noga med att följa den

När en ny Acon-produkt är redo att lanseras, tenderar vi att gå in i ett slags överbeskyddande föräldraläge.

Vi vill se till att våra två nyckelområden, design och kvalitet, fungerar som en perfekt kombo ihop och sedan också blir en perfekt kombo för de nya ägarna. Vi verifierar, kontrollerar och inspekterar alla tänkbara aspekter som har med våra produkter att göra och ställer frågor som...

 • “Är den säker att använda?”
 • “Ser den bra ut och är upplevelsen skön?”
 • “Är strukturen idealisk för att studsen ska kunna förbättras ännu mer?”
 • “Blir landningen mjukare?”
 • “Kompletteras materialen av den övergripande designen så att den når sin fulla potential?”
 • “Har vi valt fjädrar och matta som passar optimalt med ramen?”
 • “Har våra kunder testat produkten? Tyckte de om den? Har vi tagit till oss av all deras feedback?”
 • “Tål den tung användning?”
 • “Hur klarar den hårt väder om den får stå utomhus?”

Naturligtvis är detta bara en liten bråkdel av alla punkter som vi har på våra checklistor, men du förstår säkert tanken.

Och när vi väl är nöjda med svaren finns det bara en sak kvar att göra.

Att verifiera, kontrollera och inspektera allting en gång till.

Ja, det är lite omfattande och det tar ganska lång tid och kräver mycket resurser, men när det gäller säkerhet och den övergripande användarupplevelsen väljer vi att hellre vara överbeskyddande än försumliga.

Poängen är att vi vill vara helt säkra på att våra studsmattor fungerar perfekt och att de inte har några kvalitetsbrister när de lämnar produktionslinjen. Och om våra kunder av någon anledning inte är nöjda, rycker vi aldrig bara på axlarna och hoppas att det inte är något allvarligt eller ruskar av oss det och går vidare. Vi har en hel kvalitetsavdelning som är redo att omgående åtgärda olika problem.

En kostsam men viktig sak vi gör med alla våra produkter

Som sagt, innan våra produkter kommer ut på marknaden och du kan köpa dem genomgår de en serie omfattande tester. Varje modell testkörs för miljontals studsar (över 1,5 miljoner, för att vara exakt) under olika omständigheter och utsätts för alla typer av prövningar.

Ett av dessa test är särskilt viktigt. Det är kostsamt men vi gör det med alla våra produkter. 

”Vi gör helt enkelt sönder allt vi utvecklar, ofta många gånger för att verkligen förstå hur pålitliga våra produkter är”, rapporterar Acons FoU-chef (onödigt att säga kanske, men processen krossar våra hjärtan lite också). ”Om produkten går sönder för lätt sätter vi oss vid ritbordet igen.”

En viktprovningsboll på Acon studsmatta

Naturligtvis uppkommer frågan om detta verkligen är nödvändigt. Skulle det inte bli mindre kostsamt om vi inte gjorde sönder våra produkter? Ja, kanske på kort sikt.

Men det skulle samtidigt innebära en mycket kortare livslängd för produkten, och det är inte särskilt kostnadseffektivt och definitivt inte miljövänligt att köpa en ny studsmatta med några års mellanrum.

Vår målsättning på Acon är att alltid tillverka produkter som håller längre än en människas livslängd, så därför måste vi veta hur mycket de kan hantera och att de verkligen är helt utan defekter. Processen att göra sönder dem ger oss också ovärderliga insikter om hur vi kan utveckla och skapa ännu bättre produkter till våra kunder.

Visst, våra dyrbara produkter måste gå igenom mängder av tester och kontroller, men vi anser att det är det bästa sättet – och ärligt talat, det enda sättet – att se till att vi lever upp till våra kvalitetslöften till dig som kund.

Sammanfattning: betalar du för mycket för din studsmatta?

Detta var en snabb översikt över vad du behöver veta om kostnaderna för studsmattor och varför Acons studsmattor verkligen är värda sitt pris.

När det gäller de genomsnittliga kostnaderna för studsmattor är det bra att komma ihåg att skillnaden i pris mellan Acons studsmattor och deras billigare konkurrenters inte bara handlar om hur stor studsmattan är eller vilken form den har.

Först och främst är alla våra studsmattor säkerhetscertifierade och har både CE-certifiering och ASTM International Certification, och de beviljas inte så lätt. Vi gör allt för att leva upp till dessa standarder, och vårt mål är att tillverka de bästa och säkraste studsmattorna i världen.

ASTM- och CE-certifieringsmärken

Tack vare vår expertis och många års erfarenhet samt förstklassiga material som är gjorda för året runt-bruk kan vi tillverka produkter som uppfyller behoven hos alla typer av användare. Våra noggranna kontrollprocedurer, våra möjligheter att erbjuda förlängda garantier och vårt omfattande nätverk av återförsäljare (inga problem att få tag i reservdelar alltså) visar att vi värderar våra produkter mycket högt och är övertygade om att du också kommer att älska dem.

Som ett exempel får du 10 års garanti på ramen och 5 års garanti på mattan när du köper en studsmatta från Acon. När du och din studsmatta firar 10-årsjubileum kommer du att börja undra om inte studsmattan kommer att hålla för evigt.

Och när det till slut är dags för er att gå skilda vägar känns det skönt att veta att våra studsmattor är 99,5 % återvinningsbara.

Vilken sorts studsmatta du väljer och hur mycket du ska spendera på en studsmatta beror först och främst på vilka krav du ställer. Om du rankar säkerhet, livslängd och övergripande prestanda högt på din lista, då är Acon något för dig. Acons studsmattor är gjorda av hållbara material av högsta kvalitet, vilket kostar mer i utgångsläget, men med tiden får du också mer valuta för pengarna.

Våra priser återspeglar vår hängivenhet att framställa de bästa studsmattorna i världen och se till att de alltid uppfyller de högsta säkerhetskriterierna. Det är vår högsta prioritet, vilket också banar väg för bästa möjliga användarupplevelse.

När du hoppar på en studsmatta från Acon vill vi att du ska få en så härlig och säker upplevelse som möjligt och att du ska kunna fortsätta njuta av den i många år framåt.

Att köpa en högkvalitativ studsmatta kan kännas som en stor investering, men man får tillbaka så oerhört mycket också. Acon är så mycket mer än bara ett trevligt paket med fantastiskt innehåll eller en leksak där man kan utföra spektakulära hopp. Det är en samlingspunkt för hela familjen där ni kan ha fantastiskt roligt ihop och skapa härliga minnen tillsammans.

Även om vi tar vårt uppdrag på allra största allvar handlar vår största belöning om lycka och glädje: att få se förväntningarna, glädjen, upprymdheten och förvåningen hos dem som för första gången sätter sin fot på våra studsmattor...

Det är en ovärderlig upplevelse och gör det värt alla ansträngningar.