Att enbart hoppa på en studsmatta är ett bra sätt för dig och din familj att ha roligt. Men när du tar med lite fantasi kan studsmattan snabbt bli en arena för en massa roliga lekar. För att komma igång har vi samlat några av våra favoritspel och lekar som du kan prova. Vissa lekar kräver några få tillbehör, medan andra bara kräver lite kreativitet. Vissa lekar behöver några få tillbehör, medan andra behöver bara en smula fantasi.

Det finns många möjligheter till studsmattaspel och lekar, och det extra elementet att studsa får din lust för lek att stiga. Vissa populära spel, som t.ex. spökboll, blir snäppet roligare med lite studs. Spelarna måste inte bara spela utan också försöka hålla sig på benen.

Här är några idéer till lekar och spel som du kan prova på en ACON studsmatta:

 

Fånga bollen

Att fånga en boll kan kännas enkelt, vilket naturligtvis beror på hur mycket kraft kastet har och hur stor bollen är. Men vad sägs om man måste fånga bollen samtidigt som man hoppar på studsmattan? Detta är idén bakom denna lek.

En spelare är på studsmattan och den andra är utanför. Spelaren utanför studsmattan måste kasta bollen över skyddsnätet upp i luften. Spelaren på studsmattan studsar fram och tillbaka och försöker samtidigt att fånga bollen.

Detta kräver koordination och bra timing, och du kan göra poäng i spelet hur du känner för det - vem som fångar flest i rad eller vem som har flest fångster av tio kast.

 

Basket

Vill du bemästra en perfekt balans under hängtiden och göra en fantastisk slam dunk? Genom att fästa en basketkorg med tavla på skyddsnätets stolpe hittar du nya möjligheter i ditt basketspel!

Vi rekommenderar ändå inte att använda en fullstor basketboll, särskilt om barn är med i spelet. Ni kan spela en mot en och utmana varandra att göra de mest spektakulära korgarna när ni studsar i luften på väg mot basketkorgen.

 

Twister

Du behöver ingen vit plastmatta med färgade cirklar för att spela detta populära spel. Du kan rita cirklar på studsmattan med krita och spelarna kan turas om att försöka placera sina händer och fötter på dessa cirklar.

I denna lek kommer givetvis det lilla extra för spelarna att samtidigt försöka balansera på den studsiga ytan.

 

Fågelbo

Denna lek sker på studsmattan och i dess omgivning. Du börjar med flera olika färgade bollar eller bönsäckar (allt litet som du kan få tag på går bra, så länge du ser till att du har lika många föremål av varje färg).

En spelare väljs att vara fågeln. Fågeln gömmer bollarna eller påsarna på olika ställen i trädgården utan att andra spelarna ser det.

Varje spelare får en färg och måste leta efter gömda föremål av den färgen och ta dem tillbaka till studsmattan, som är "boet", en efter en.

Fågeln kan ropa "till boet" när som helst under spelet, och alla spelare måste återvända till studsmattan oavsett om de har ett föremål eller inte.

Fågeln räknar sedan bollarna eller föremålen av varje färg på studsmattan för att avgöra vem som vinner.

 

Anfall slottet

Denna lek har likheter med spökboll, men här kan använda ärtpåsar eller till och med vattenballonger för att spela. En spelare utses till slottets kung eller drottning. Han måste stanna innanför studsmattan medan de andra spelarna håller sig utanför.

De andra spelarna måste kasta bollar, bönsäckar eller vattenballonger över skyddsnätet och försöka träffa kungen eller drottningen. Om kungen eller drottningen träffas tre gånger är deras tur slut och spelaren som fick den sista träffen blir kung eller drottning.

Vinnaren är den spelare som har stannat kvar som kung eller drottning längst.

 

Härma och hoppa

För mer avancerade hoppare finns det ett spel som är populärt b.la. unga basketspelare och som är speciellt roligt på en studsmatta.

Spelarna turas om att hitta på ett trick och andra måste göra samma sak på sin tur. Singla slant eller spela sten-sax-påse för att avgöra vem som börjar. Den först aspelaren gör ett trick på studsmattan – ett vanligt hopp eller något speciellt – och de andra spelarna måste göra det samma till punkt och pricka. Spelaren som inte genomför hoppet likadant får en bokstav. Du kan välja det ord vars bokstäver du samlar in. Den första spelaren som får ihop t.ex. bokstäverna till ordet “HOPPA” förlorar.

 

Oändligt med roliga stunder

Visserligen vet du att en ACON studsmatta kan bidra till att familjen samlas för att ha roligt. Men det är bra att komma ihåg att nya spel kan fräscha upp och variera den tid som tillbringas på studsmattan, vilket gör hoppandet ännu roligare!

Se samling