När du lyssnar på vilken poplåt som helst med texten "flyg som en fågel" så kommer du snart att inse att huvudbudskapet är en känsla av frihet. Tyngdlösheten att sväva ovanför marken likställs med vikten på dina bekymmer som bara försvinner iväg.

Att upptäcka dig själv och se din familj studsa omkring luften kan ge en liknande känsla. Att hoppa studsmatta kan vara bra för den mentala hälsan eftersom det hjälper till att minska ångest och lockar fram ett leende hos alla. OK, det låter kanske lite för förenklat, men det finns faktiskt en hel del vetenskap bakom detta, och det är alltid en bra idé att följa forskningen.

Glad yoga lotuspose trampolinhoppare i ett lappländskt landskap

Må bra-faktor

Att hoppa upp och låta tyngdkraften snabbt ta dig ner igen - och upprepa denna rörelse - är ett utmärkt sätt att få lite aerob träning. Förutom att bränna kalorier och förbättra lungkapaciteten hjälper den här typen av träning till att frigöra endorfiner.

Endorfiner är kända som ”må bra”-hormonerna och frigörs när vi tränar. Men det repetitiva studsandet upp och ner på studsmattan gör att dessa hormoner kan frisläppas snabbare än under andra former av träning.

Endorfiner som flyter genom kroppen hjälper till att höja humör och främja en positiv känsla.

Serotonin är ett annat hormon som kan produceras under studsmattehoppning. Serotonin är en neurotransmittor, som hjälper till att minska ångest. När våra kroppar har låga nivåer av serotonin är vi mer benägna att känna oss låga på energi både mentalt och fysiskt samt bli mer deprimerade.

För att ge dig en uppfattning om vilken typ av känslomässigt hormonserotonin är, kan en form av den hittas i choklad, även om vi inte rekommenderar att du tuggar på choklad när du hoppar på en studsmatta!

Hjärtliga hälsningar

Har du någonsin hoppat på en studsmatta och försökt få hoppat lite högre vid varje studs? Beroende på din expertisnivå eller erfarenhet kan du börja med några enkla studsar och innan du ens märker din utveckling når du redan himlen.

Denna gradvisa känsla av positiv nervositet och spänning uppstår när själva aktiviteten utlöser adrenalinproduktionen.

Adrenalin hjälper oss att känna oss energiska och upphetsade. Det hjälper till att få hjärtat att pumpa, vilket skickar blod runt hela kroppen, transporterar syre till hjärnan och ger oss en känsla av glädje.

Den känslan av spänning och glädje som vi känner till hjälper att höja humöret och ger oss en positiv syn på saker och ting. Adrenalin kan också bidra till bättre fokus och uppmärksamhet. Det stimulerar nervsystemet och ger en förbättrad allmän känsla av medvetenhet.

En fråga om balans

Att hoppa studsmatta kräver förmågan att balansera och kontrollera din kroppsposition. OK, det kan ta lite tid för en nybörjare att behärska, men när du väl har gjort det kommer du att kunna förbättra dina motoriska färdigheter. Du kommer uppleva att hela din familj utvecklar bättre balans, rörlighet och smidighet.

Studsmattehoppning kan till viss del hjälpa dig att uppleva en känsla av viktlöshet, men det kan också hjälpa till att förbättra saker som balans och koordination.

Förbättrad motorik och koordination kan hjälpa till att förbättra hjärnans funktion. En välstimulerad hjärna kan hjälpa till att förbättra din mentala hälsa eftersom det blir möjligt för hjärnan att fokusera på en rad olika tankar och utmaningar.

Att hålla din hjärna aktiv kan förhindra uppkomsten av ångest och depression eftersom det inte tillåter dig att dröja kvar vid negativa känslor. Oavsett om det är du eller en familjemedlem som studsar, är det mer troligt att stressen flyger iväg på en studsmatta.

Hela familjen hoppar

Hoppa av glädje

Även om det finns mycket vetenskap bakom de mentala hälsofördelarna med att hoppa studsmatta, är en viktig anledning att det är kul. Det är mycket sällan man ser någon hoppa upp och ner med en dyster blick i ansiktet.

Studsandet får dig att le, och leendet kan vara en utlösare för att känna glädje och tillfredsställelse.

Och det är ännu bättre när du gör det som en del av en grupp, eftersom att ha kul tillsammans kan förhindra känslor av ensamhet, så se till att börja hoppa av glädje idag tillsammans med din familj.