När du har bestämt dig för att köpa en studsmatta står du inför ett val som kan vara lite förvirrande: ska du köpa en rund eller en rektangulär studsmatta?

Båda formerna har olika fördelar och egenskaper. Det finns flera aspekter som du bör väga in, som hur du tänker använda studsmattan, vilken studskapacitet du vill ha, eventuella viktgränser, hur stort utrymme du har tillgängligt för studsmattan, din budget och, naturligtvis, säkerheten.

Så för att hjälpa dig på vägen har vi tagit fram lite fakta där vi jämför runda och rektangulära studsmattor och lyfter fram vilka egenskaper och fördelar varje form har.

En djup studs på en Acon rektangulär studsmatta

Egenskaper hos en rektangulär studsmatta

Att hoppa och studsa på en studsmatta kan ge dig en härlig känsla av frihet, spänning, glädje och skratt, allt på en och samma gång. Det är en fantastisk aktivitet att göra ihop som familj eller om man vill ha roligt tillsammans med kompisar, och det är ett perfekt sätt att hålla sig frisk och i form. Alla åldersgrupper kan hoppa på en studsmatta men den rektangulära formen kan ge en större utmaning för barn och vuxna som vill lära sig fler trick och vill ta sina färdigheter till en högre nivå.

Det finns inget rätt eller fel när man ska välja en studsmatta, utan det beror på flera faktorer: hur stort utrymme du har till studsmattan, vilka som ska använda den och hur ni tänker använda den. En sak som avgör om du väljer en rund eller en rektangulär studsmatta är vilka ambitioner du har på själva mattan.

En rektangulär studsmatta gör att man kan utvecklas mer som hoppare, man kan göra mer trick och volter och nå akrobatiska nivåer. Gränslöst hoppande helt enkelt.

Om du inte är säker på vilken storlek eller form som passar dina behov kommer Acons guide ”Välj din storlek” att vara till hjälp.

Studsen på en rektangulär studsmatta

En viktig skillnad mellan en rektangulär och en rund studsmatta är studsprestandan.

En anledning till det är hur fjädrarna fungerar. Fjädrarna i Acons rektangulära studsmattor verkar oberoende av varandra, vilket innebär att du flyger lika högt var du än hoppar på mattan.

Med en rektangulär form är det alltså inte så viktigt var på mattan du hoppar eftersom studsen är densamma och upplevs likadant överallt på mattan. På en rund studsmatta måste man hoppa i mitten för att få maximal studsprestanda. Studsen närmare kanterna blir inte lika kraftfull.

Vilka föredrar en rektangulär studsmatta?

Hur du vill använda studsmattan är kanske den mest avgörande faktorn för vilken form du väljer. Acons runda modeller varierar från 1,8 till 4,6 meter i diameter. Vi har inte gjort några grundläggande analyser som visar exakt vilka val enskilda och familjer gör, men vi har kunnat notera några tendenser. Hoppare som vill träna på avancerade volter och skruvar föredrar de större rektangulära studsmattorna. De är också perfekta för familjer med barn som vill ha kul. Det verkar gälla främst barn runt 10–12 år och tonåringar som vill testa flips och trick.

Och vet du vad? Vi har sett att föräldrar som gillar att hoppa också föredrar den här storleken och formen. Eftersom en rektangulär studsmatta har en mycket större studsyta och ger en bättre studs, föredras den av gymnaster, parkour- och snösportidrottare och trampolintävlare.

Men de är större och tar mer plats. Så om du har en lite mindre trädgård kanske du föredrar en rund studsmatta. För dem som har ett begränsat utrymme har vi designat vårt nya flaggskepp Acon Air 13 Sport HD som är en rektangulär studsmatta som passar för mindre trädgårdar. Den studsmattan ger dig nästan alla egenskaper som finns hos en stor rektangulär studsmatta, men i en storlek som passar nästan vilken trädgård som helst.

Närbild av stege till trampolin, Quiet SafeZone-överdrag och skyddsnät

Hur säkra är rektangulära studsmattor?

Säkerhet är av allra största vikt, oavsett om studsmattan är rektangulär eller rund. Acons studsmattor har utformats med en mängd säkerhetsfunktioner. Beroende på modell ingår det premiumskyddsnät med dubbla meshtyg utan dragkedja, vaddering på stolparna, ett Quiet SafeZone-överdrag (endast till 13 HD-modellen) som täcker fjädrarna och ger ett extra skydd samt en robust stege som gör det säkrare att ta sig upp på mattan.

Och kom ihåg att Acons studsmattor är säkerhetsanpassade för en användare i taget, och man behöver inte bekymra sig över någon viktgräns (rektangulära studsmattor är säkerhetstestade upp till 350 kilo).

Varför välja en rektangulär studsmatta?

Alla personer och familjer har unika omständigheter. Därför måste du ta reda på vilken studsmatta som passar bäst för just dig och din familj. Här följer en kort lista över sådant du kan väga in innan du bestämmer dig för om du ska köpa en rektangulär studsmatta eller en rund:

  • Material – De flesta mattor är gjorda av polyeten eller vävd nylon. Ju högre kvalitet materialet har, desto högre blir priset. Acons Air-studsmattor är tillverkade av högkvalitativt polypropenmaterial som är korssydd med 8–10 radsömmar, vilket bidrar till den extrema hållbarheten hos Acons mattor. Dessutom är de UV-behandlade vilket förlänger livslängden och gör att man kan använda dem året runt.
  • Form – I allmänhet är rektangulära studsmattor dyrare eftersom de har en tyngre ram som kräver extra stöd vid mittstolparna. De täcker också en större yta.
  • Storlek – Kort och gott, ju större studsmatta, desto dyrare blir den. Om man väljer en större storlek redan från början undviker man risken att man ganska snart vill uppgradera till en större studsmatta, vilket ibland händer om man köper en studsmatta som är för liten för familjens aktiviteter och behov.
  • Storlek – Kort och gott, ju större studsmatta, desto dyrare blir den. Om man väljer en större storlek redan från början undviker man risken att man ganska snart vill uppgradera till en större studsmatta, vilket ibland händer om man köper en studsmatta som är för liten för familjens aktiviteter och behov.
  • Ålder – Den goda nyheten är att man kan köpa både begagnade och nya studsmattor. Men köper man en begagnad studsmatta kompromissar man med säkerheten och livslängden, så det är oftast bäst att investera i en ny studsmatta. Acons studsmattor är konstruerade för att hålla livet ut, och reservdelar, som kantskydd, matta och fjädrar till både runda och rektangulära studsmattor, finns alltid tillgängliga. Om du ger din Acon lite omvårdnad då och då förlänger du studsmattans livslängd rejält.

Acons nya Air-studsmattor är nästa generation när det gäller elegans och prestanda. Deras nya dynamiska Air fjädrar tar din studs till ännu högre nivåer. Acon Air 16 Sport HD och Acon Air 13 Sport HD är utrustade med eleganta detaljer och är designade i en färg som går i två toner. Den nya förstärkta, kraftiga ramen garanterar bästa möjliga hållbarhet och säkerhet, och dessutom finns det inte någon viktgräns för enskilda användare.

Vilken storlek på en rektangulär studsmatta passar dig?

En viktig faktor som styr vilken storlek du ska välja är hur stort utrymme du har till studsmattan. Var du placerar studsmattan har också inverkan. En rektangulär studsmatta passar bättre i ett hörn av trädgården som inte skymmer utsikten från huset. Vi rekommenderar dock att man har ett mellanrum på två meter runt studsmattan av säkerhetsskäl.

Genom att analysera formen på din trädgård kan du välja en form på studsmattan som gynnar trädgårdens estetik. En rektangulär studsmatta passar bra i en fyrkantig trädgård och en rund studsmatta passar bra i en trädgård med rundare former.

Styrkan och hållfastheten hos ramen är en annan faktor att väga in. Både Acons runda och rektangulära studsmattor är tillverkade av galvaniserat stål. Detta gör inte bara studsmattan robustare, utan ramen blir också motståndskraftig mot rost och svåra väderförhållanden. På vissa modeller är det galvaniserade stålet pulverlackerat, vilket ger ramen ett ännu större skydd mot nedbrytning. Därför har alla Acons ramar en förlängd garanti.

Det är bra att se till att materialen i din studsmatta är gjorda för att tåla olika väderförhållanden, eftersom material som inte är gjorda för utomhusbruk kan leda till stora skador om de används regelbundet. De kraftiga ramarna till Acons studsmattor är utformade för att hålla sig på plats även när det blåser hårt. Dessutom kan man förankra studsmattan med extra pluggar för ytterligare säkerhet.

Rektangulär och rund studsmatta med skyddsnät

Fördelar och nackdelar med en rektangulär studsmatta och en rund studsmatta

Det finns fördelar och nackdelar med båda formerna. Den runda formen anses vara den traditionella klassiska formen medan rektangulära studsmattor är modernare och mer kopplade till gymnastik med tanke på studsprestandan.

En viktig faktor är hur du tänker använda studsmattan. Rektangulära studsmattor ger samma slags studs var du än hoppar på mattan. På runda studsmattor får du den bästa studsen mitt på mattan eftersom fjädrarna då ger samma effekt samtidigt. Denna effekt drar dessutom hopparen tillbaka mot mitten. Att hålla hopparen mitt på mattan är en enkel säkerhetsfunktion som är bra för nybörjare och yngre hoppare.

Om du är nybörjare eller har yngre barn rekommenderar vi att du väljer en modell som har ett högkvalitativt säkerhetsnät eftersom det har extra säkerhetsfunktioner, exempelvis monteras nätet innanför fjädrarna och förankras direkt mot mattan, vilket ger en säkrare hoppning.

Men om du och din familj vill hoppa mer avancerat och lära er olika trick och volter, är en rektangulär studsmatta att föredra, dels för att hoppytan är större, dels för att det inte spelar så stor roll var på mattan man landar eftersom fjädrarna fungerar oberoende av varandra. Så var du än landar kommer fjädrarna att generera samma kraftfulla, höga studs.

Rund eller rektangulär studsmatta – 5 tips

  • Form - Den runda formen anses vara den traditionella klassiska formen medan rektangulära studsmattor är modernare och mer kopplade till gymnastik med tanke på studsprestandan.
  • Använding - Hur du ska använda studsmattan är en viktig faktor. En rund studsmatta är att föredra om du vill träna och hålla dig i form och utföra enklare hopp och trick och vill styras mot mitten av mattan (eftersom fjädrarna fungerar samtidigt dras hopparen mot mitten). En rektangulär studsmatta ger en bättre och jämnare studseffekt och passar bättre för familjer med äldre barn och tonåringar samt dem som vill träna mer avancerade hopp, volter, skruvar och trick.
  • Viktgräns - Acons studsmattor är säkerhetsanpassade för en användare i taget, och man behöver inte bekymra sig över någon viktgräns (Acon Air-modellerna 4,6 m, 4,3 m, 3,7 m och 13 & 16 Sport HD är säkerhetstestade upp till 350 kilo).
  • Plats – Storleken på din trädgård kommer att ha stor inverkan på vilken form och storlek du väljer på din studsmatta. Dessutom kommer själva formen på din trädgård att ha inverkan. Om du till exempel vill placera studsmattan i ett hörn av trädgården passar en rektangulär form bäst, men i en trädgård som har rundare former passar en rund studsmatta bättre.
  • Tillbehör/reservdelar – Du kanske vill ha kantskydd, skyddsnät eller en stege till din studsmatta, så se till att tillbehören är lättillgängliga till den studsmatta du väljer. Detsamma gäller reservdelar. När du köper en Acon bör du läsa och följa de viktiga tips vi har sammanställt för skötseln av studsmattan så att den håller så länge som möjligt och fungerar som den ska.

Acon har ett brett sortiment av rektangulära och runda studsmattor i olika storlekar som passar allas behov. Är du osäker på vilken storlek eller form du behöver? Acons guide ”Välj din storlek” hjälper dig att komma fram till vilken typ av studsmatta som passar dig bäst, var du ska placera den, hur du monterar den och hur du tar hand om den.